torsdag 18 oktober 2012

Soppsäsong - nyskapande blomkål?

Det blir mycket soppa så här års. Grönsakssoppor framförallt. Pumpasoppa, tomatsoppa, spenatsoppa, rödbetssoppa, potatissoppa... jag kan hålla på så här länge. Igår testade vi något helt nytt. Helt nytt för oss i alla fall, nämligen blomkålssoppa. Jag har svårt för blomkål men i soppform brukar ju det mest bli gott, så jag tyckte det var värt ett försök. Det blev supergott! En mild, krämig soppa som värmde fint på kvällen. Jag experimenterade lite och hade lite ljus öl i och en ansenlig mängd parmesanost, och det föll väl ut. Passade på att göra en babyvariant utan öl och ost till Axel också, får se om han gillar den. I vilket fall, här kommer receptet.

Blomkålssoppa, ca 6 port.

1 blomkålsshuvud
1 purjolök
2 dl ljust öl
1 liter kycklingbuljong
ca 2 dl riven parmesanost
2 dl creme fraiche
Smör och solrosolja till fräsningen.
Svartpeppar
Timjan
Rosmarin

Ansa och hacka lök och blomkål. Fräs grönsakerna och örtkryddorna i olja och smör tills löken mjuknat lite. Häll på ölen och låt det hela koka ihop någon minut. Slå sedan på buljongen och koka tills blomkålen mjuknat. Ta av från värmen och mixa slätt med mixerstav. Rör ner creme fraiche och riven parmesan och låt koka upp på nytt. Smaka av med svartpeppar och ev salt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...