måndag 21 januari 2013

Brödet som tog sig

Ja jösses. För nån vecka sedan satte jag igång en surdegsgrund enligt recept från Pain de Martin. Tidigare har jag använt Jan Hedhs surdegsrecept (som är jättebra) men det blir så mycket deg så nu tänkte jag pröva att hålla mig med en liten grund bara. I helgen var det läge att baka. Jag hittade ett recept på Matgeek som verkade lovande. Jag brukar ju inte baka helt utan jäst, de flesta recept jag har använder man ändå en liten gnutta jäst i, kanske totalt 15 gram, utöver surdegen. Så nu var det spännande att testa utan, förra gången gick det inte jättebra.

I vilket fall matade jag igång min surdegsgrund på dagen så jag skulle få 200g aktiverad deg lagom till kvällen. Fast degen vart seg, det tog tid innan det började bubbla. Framåt 20 på kvällen var jag lite stressad men då bubblade det lite i surdegen och jag tänkte "det får gå". Slabbade ihop en deg, lät den nog inte jäsa riktigt hela timmen den skulle, men nästan.... Sedan placerade jag degen i en plastbunke i kylen över natten. Nästa morgon hade den såklart inte jäst alls. En stendöd degklump plockades ur kylen vid tio-tiden. Inga bubblor, ingenting.... Tänkte slänga den, men annat kom emellan och bunken med deg blev stående på diskbänken. Vid 14-tiden på eftermiddagen betraktades jag degen och lade märke till några nytillkomna bubblor på sidorna. Lite här och var liksom. En timme senare hade de ökat i antal! Nu ringde jag min vän Aner som är en mer erfaren surdegsbagare än jag för att höra vad han trodde. Enligt hans rekommendation stjälpte jag upp degen och vek samman den några gånger. Då märkte jag att den var lite dåligt blandad så jag knådade ihop den och lade den på nytt i en inoljad låda. Nu var kl 16. Framåt halv nio hade den jäst till dubbel storlek och var full med små pigga bubblor. Jag satte in en plåt i ugnen och satte igång den. När den var varm stjälpte jag bara upp degen på plåten, för att störa bubblorna så lite som möjligt och gräddade med stektermometer i tills den höll 98 grader.

Det blev ett supergott bröd, som smakar mycket syrligt, ungefär som finncrisp liksom! Så himla nöjd att jag inte slängde degen!

2 kommentarer:

  1. Ibland är det tur att man inte ger sig med en gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och att man skjuter upp att gå ut med soporna :-).

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...