söndag 10 juli 2011

Nybakat till frukost.

Igår var en bra dag. Några timmar på stranden följdes av en snabb shoppingtur. Fredrik hittade nya jeans. Sedan åkte vi hemåt och bara satt och slappade på balkongen. Gött. Framåt kvällen fick vi ett ryck och bestämde oss för att baka bullar. Det saknades på stranden tyckte vi, så det var läge att fylla på i frysen.

Två sorter blev det. Vanliga hederliga kanelbullar och så en egenkomponerad favorit med blåbär och mandelmassa, mums! Frysen är fullknökad nu, men det lär ju gå åt. Vi har redan mumsat i oss en eller två till frukost idag. Rätt bra söndagsfrukost, jordgubbar med mjölk, smörgås, kaffe och bullar.

Idag får vi väl se om det blir någe strandväder. Solen tittar fram sporadiskt, men mest är det jämntjockt molntäcke tror jag. Trist. Jag hade liksom hoppats på ännu en badutflykt. Men blir det inte bad så får det bli lite rensning och städning här hemma, och lite nytt bröd behöver bakas också.


Här kommer i varje fall receptet på bullarna, håll till godo.

Blåbärsbullar
Ingredienser
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
15 dl mjöl + ca 1 dl till utbakningen

Fyllning 1:
ca 4 dl blåbär
200 g mandelmassa
75 g smör

Fyllning 2:
ca 100 g smör
Socker
Kanel
Kardemumma.

Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37 grader C. Rör ut jästen i degspadet, tillsätt socker och kryddor. Rör ner mjölet. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader C. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i två lika delar. Kavla ut till rektanglar, ca 40 x 50 cm. Smöra den ena med 75 g smör och riv över mandelmassan. Strö ut blåbären. Smöra den andra degen med 100 g smör. Strö över socker, kanel och kardemumma efter tycke och smak. Vik degen, först nedre 1/3 uppåt och sedan övre 1/3 över den nedre delen. Skär varje rektangel i 24 strimlor. Tvinna varje strimla och forma till en lös knut. Lägg på plåtar och grädda. Kanelbullarna tar ca 8 minuter i 225 grader. Sänk sedan till 200 grader och grädda blåbärsbullarn ca 10 minuter. Det tar lite längre eftersom de är blötare inuti, men håll koll på färgen.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...