söndag 16 september 2012

Boktips!

Ett litet boktips så här på söndagen.

 
 
Jag fick tips om den här boken av min svägerska och det var ett bra tips! En riktigt trevlig bok, sträckläsningsmaterial helt klart. Tyvärr är den riktigt dåligt korr-läst, det finns språkliga fel som är helt bisarra. Bland annat ser man på ett ställe hur översättare börjat meningen på ett sätt, sedan bestämt sig för att säga det på ett annat sätt, men halva ursprungsmeningen blir kvar. Då och då får man helt enkelt läsa en gång till för att hänga med. För mig är det inget stort irritationsmoment, men jag vet personer som nästan skulle vara beredda att sluta läsa pga sådant, så därav varningen.
 
Nog om detta, hur är då själva historien? En flicka föds i en mexikansk by. Modern är ohyggligt vacker men fadern en våldtäktsman. Flickan som heter Jamilet blir också mycket vacker, men hela hennes rygg, rumpa och en bit av låren är täckta av ett födelsemärke, ett så kallat hemangiom. På grund av detta förskjuts hon av alla i byn, då man tror att det är djävulen som märkt henne. Hon bor med sin mor, moster och mormor. Mostern reser en dag till USA för att söka lyckan, och när modern dör beslutar Jamilet att också ta sig över gränsen och bo hos mostern. Förhoppningen är att spara ihop tillräckligt med pengar för att kunna betala en läkare för att ta bort märket. Jamilet får arbete på ett mentalsjukhus där hon får ansvar för deras sjukaste patient, den egnsinnige señor Peregrino. Allt eftersom boken framskrider berättar Señor Peregrino sin historia för Jamilet. Jamilet själv utvecklas under bokens gång från en naiv tonåring till en mogen ung kvinna med förmåga att stå upp för sig själv och släppa den hämning som märket orsakar henne.
 
Personporträtten är kanske inte så väldigt djupa, men nog så målande. Omgivningsbeskrivningarna är vackra och intrigen medryckande. Genom att skifta mellan Jamilets nutid och Señor Peregrinos dåtid skapas många (alltför många) "cliff hangers" i boken. Om man ska säga något negativt är det att den är lite ytlig, intrigen kunde fördjupats, och kanske är den också lite förutsägbar. Men ändå, en feel good-bok på många sätt, och väl värd att läsas!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...