torsdag 31 januari 2013

Banankaka med chokladglasyr - ett lyckat experiment.

Igår hade vi vänner över på lite middag. Vi gjorde ugnsbakad lax på potatis och rödbetor med fetaostcreme, mums! Till efterrätt mixtrade jag ihop en banankaka lite på frihand och resultatet blev superbra! Det får bli mitt bidrag till Månadens sötsak Söta Saker. Glasyrreceptet är hämtat från Allt om Mat - här.



Banan- och chokladkaka med chokladglasyr

2 stora bananer, ju brunare desto bättre
50 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
114 g mjölkchoklad (4 rader från en 200g marabou)
2 tsk bakpulver

Glasyr:
100g smör
3 3/4 dl florsocker
½dl kakao
en nypa äkta vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananerna. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, bryt ner chokladen i smöret och rör tills den smält, ta från värmen. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det i äggsmeten. Rör ner chokladsmeten. Rör sist ner de mosade bananerna. Häll i en smörad och bröad rund form med avtagbar kant. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter (jag hade dålig koll på tiden, så stick i den redan efter 25 minuter för att kolla läget). Låt svalna i formen.

Rör rumsvarmt smör, florsocker, kakao och vanilj till en krämig glasyr och bred på den kalla kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...