måndag 25 juni 2012

Regn, rusk och surdegsbröd

Nu bara regnar det. Axel fick ta sin förmiddagslur i sängen idag istället för i vagnen. Trist att inte kunna ge sig ut och gå. Det har varit sköna dagar här i den småländska skogen, men nu börjar vi tänka på refrängen. Vi har ju lite att fixa med hemma också. Den stora frågan är nu bara om vi ska åka direkt hem till Linköping eller ta och köra om Halmstad och hälsa på min familj också när vi ändå är ute och kör. Jag funderar på om det blir för mycket för lille Axel, men å andra sidan är han kanske för liten för att bry sig så mycket om var han är, bara mamma och pappa är där också.

Jag kom på att jag aldrig han uppdatera om brödbaket i den nya assistenten! Jag inledde med ett mastigt brödprojekt från Jan Hedhs bok Bröd. Ljusa limpor som tar tre dagar att bli färdiga. Först fördeg som jäser ett dygn och sedan ska själva limporna kalljäsa över natt i kyl. Nåväl, goda blev de i varje fall.

I onsdags var det dags att mata surdegen igen och jag passade då på att baka igen. Denna gången blev det på frihand. Jag gjorde Grahamslimpor med surdeg, de blev jättegoda! Enda negativa är att de efter några dagar i plastpåse blev väldigt smuliga. Men jag lägger ändå ut receptet eftersom jag var väldigt nöjd med smaken. Alla mått är ungefärliga, man får lägga till och dra ifrån litegrann efter behag.

Grahamslimpor
Ingredienser
ca 100 g vetesurdeg
300 g grahamsmjöl
ca 700 g vetemjöl
25 g jäst
5 dl vatten
20 g havssalt

Lös upp jästen i vattnet. Lägg surdeg och mjöl i en skål, töm över jästvattnet och knåda på lägsta hastigheten i ca 10 minuter. Tillsätt sedan saltet och knåda på lite högre hastighet ca 8 minuter till.
Låt jäsa till minst dubbel storlek. Töm upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma två limpor och lägg dem i oljade brödformar. Sätt in i 250 graders ugn, sänk värmen till 200 grader direkt. Jag är osäker på hur länge jag gräddade dem, ca 40 minuter tror jag, men jag brukar gå efter färg och hur det låter när man knackar på dem. Det ska låta ihåligt, då är de klara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...