torsdag 21 juli 2011

Bakdag!

Idag försvann Fredrik iväg till personalmöte på jobbet redan kl 7:30. Jag låg nöjd kvar i sängen ända till kl 8:45. Förmiddagen spenderade jag dels med att spela Majong på datorn, läsa lite av bloggarna jag följer och med att läsa nästa bok till bokcirkeln. Vi läser "Nattpatrullen" av Sergej Lukjanenko just nu. Har bara hunnit börja, men den verkar lovande hittills. Ska uppenbarligen vara lika hypad i Ryssland som Harry Potter är i resten av världen.

Till slut tog jag mig samman och diskade efter gårdagskvällens framfart. Johanna kom över efter att vi varit på gymet. Vi grillade korv, Merguez och grillkorv till köttätarna, sojakorv till mig. Det är underligt, jag saknar inte kött i kosten speciellt mycket, men grillad korv kan jag verkligen längta efter ibland! Lyxade till det igår med färskost i korvbrödet innan man lägger i korven och ketchupen. Väldigt gott! Efter grillandet kollade vi på film. Fredrik hade en film med hem från jobbet, "Requiem for a dream".

Det var sannerligen ingen upplyftande film. Intressant, men jäkligt obehaglig. Fredrik lyckade somna efter halva, lyckliga han... Vi enades om att det MÅSTE bli en komedi nästa gång, gärna något helt urblåst och lättsamt.

Efter att jag fått ordning på köket satt jag en bröddeg på jäsning, så nu har vi två vackra limpor som ligger och svalnar på ett ugnsgaller. Det blev "hittepå"-bröd som vanligt. När jag har gott om tid brukar jag baka efter recepten i Jan Hedhs bok "Bröd".

Men idag körde jag på fri hand. Jag använde 50 gram jäst och ca 5 dl degspad. Jag smälte knappt 50 g smör och blandade med 2,5 dl filmjölk, 2,5 dl mjölk och 0,5 dl vatten. När jag löst jästen i degspadet satte jag igång degmaskinen och tömde i 1 dl solrosfrön, 2 dl fiberhavregryn, 5 dl fint dinkelmjöl och efter det ca 5 dl vetemjöl. När jag knådat på låg hastighet i ca 6 minuter tillsatte jag 20 g havvsalt och knådade på hög hastighet i ytterligare 6 minuter. Sedan fick degen jäsa i 1,5 timmar. När den jäst klart knådade jag den på mjölat bakbord ytterligare några minuter innan jag delade den i två delar. Degdelarna plattade jag ut och rullade ihop från kortsidan för att få två små knubbiga limpor. Dessa fick jäsa på plåt under duk i ytterligare ca 1 timme (till dubbel storlek). Sedan satte jag in dem i 250 grader varm ugn, skvätte in rätt mycket vatten för att bilda ånga och sänkte direkt till 200 grader. Jag gräddade dem allt som allt mellan 30 och 40 minuter, kan inte säga exakt. Och så här fina blev de!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...